Colacul ritualic

Forma pîinii de sărbătoare este colacul o paine albă ce se coace la sărbători din făină de grîu de calitate superioară. Painea coaptă pentru sărbători se deosebeşte după conţinutul aluatului, după forma ce i se dă.

Colacii se fac de diferite forme şi mărimi, in functie de rolul indeplinit. Se împletesc în două, trei, patru, şase, opt, chiar şi în şasesprezece sau mai multe viţe. După rolul lor funcţional colacii se împart astfel:

  • colaci de nuntă – ai mirelui şi ai miresei, jemna miresei, colaci pentru nasi, colaci pentru socri;
  • colaci pentru botez – pentru naşi, pupăza babei;
  • colaci la înmormîntare,
  • colaci pentru sarbatorile religioase si Cultul Mortilor – la sărbătorile de Crăciun, Paşti, Pastele Blajinilor, la Mosi, colacul Boului etc.
10

Foto: brutaria.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s