Capetele sau Colacii Mortului – reteta

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Capetele” sau ”colacii mortului” sunt un tip de colaci folositi in ritualurile de inmormantare, alaturi de Prescuri si Arhangheli.

Colacii se prepara din aluat de paine sau de cozonac si pot fi copti in cuptor, in test, in soba, sau direct pe vatra.

CapeteIngrediente

  • 1 kg faina Gold Maya, Cap in forma de hulub
  • 50 g drojdie,
  • 1 pahar mare de lapte,
  • 250 g ulei,
  • 50 g unt topit,
  • 8 oua,
  • 300 g zahar,
  • 2 linguri rom,
  • 2 linguri smantana,
  • 1 lingurita;
  • sare,
  • vanilie,
  • coaja de lamaie rasa,
  • 100 g stafide,
  • 1 ou pentru uns,
  • putin zahar pentru presarat.

Mod de preparare

O parte din faina Gold Maya se opareşte cu 3/4 pahar de lapte clocotit si se amesteca bine pana se raceşte.

Se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte uşor calduţ, se amesteca bine şi se lasa la crescut.

In timp ce maiaua creşte, se bat galbenuşurile pe marginea aragazului, apoi se amesteca cu sare şi zahar pana ce se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compoziţia.

Se adauga apoi 2 linguri de ulei, rom, smantana, vanilie, stafide şi coaja de lamaie.

5

Dupa ce se amesteca bine, se adauga albuşurile batute spuma şi se pune totul peste maiaua crescuta. Se amesteca uşor cu restul de faina şi se incepe framantatul care dureaza cam 1/2 ora, pana ce coca nu se mai lipeşte de maini. Apoi se incorporeaza uleiul amestecat cu unt calduţ.

Se netezeşte aluatul, se acopera vasul şi se lasa la crescut.

Aluatul crescut se intinde cat lungimea formei, se unge cu unt sau cu ulei şi se ruleaza. Fiecare rulou se poate impleti in doua sau in trei si se pune in forme sa mai creasca putin.

Aluatul crescut in forme se unge cu ou batut.

Colacii se coc la inceput la foc domol, iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit.

colacul soarelui

Despre campanie

logo Gold MayaCampania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s