Colacii Nasilor

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Ingrediente pentru 2 colaci mari:

  • 2,5 kg de faina de grau Gold Maya BL00,colacul nasului
  • 1pahar de zahar,
  • 1 lingura de sare,
  • 1pahar de ulei,
  • 8 oua pentru aluat,
  • oua pentru ungerea colacului,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apa.

 

Mod de preparare:

Se pregateste plamadeala astfel: intr-un pahar cu apa calda se dizolva drojdia; apoi se adauga 2 linguri de faina Gold Maya, 2 lingurite de zahar, sare si se amesteca pana se o compozitie de consistenta smantanii dense.

 

Se pune plamadeala la loc cald pentru 20-30 minute.

 

Intr-un vas adanc se cerne faina, se adauga ouale, zaharul, uleiul, apa si se amesteca adaugam plamadeala.

 

Se framanta pana se obtine un aluat elastic si se lasa sa se odihneasca la loc uscat 1-1,5 ore.

 

Dupa perioada de odihna, se framinta aluatul si se lasa la cald, acoperit cu o panza, timp de 35-40 min.

 

Apoi, aluatul se imparte in 3 bucati inegale, de aproximativ 40%, 40% si 20%, din care se formeaza 3 bile de dimensiuni diferite care se lasa “sa se odihneasca”.

 

Fiecare bila mare se imparte, la randul ei, in trei parti egale din care se modeleaza fasii lungi care se impletesc in 3. Fiecare impletitura se apasa cu un facalet de lemn, se rasuceste in forma de cerc si capetele se unesc pentru a se obtine doi colaci, din cele doua bile mari.

 

Cei 2 colaci se pun unul peste altul, astfel incat locul in care a fost unit colacul de sus sa fie cat mai departe de locul in care a fost unit cel de jos.

 

A treia bila de aluat se imparte si ea in 3 parti din care se modeleaza 3 fasii de aluat care se impletesc si cu care se impodobeste colacul.

 

Se unge colacul cu ou batut.

 

Se adauga decorul (flori si frunze pregatite din aluat fara ou, zahar si ulei) si se coace la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute.

colacii nasului

Pentru mai multe detalii, gasiti un film de prepare a Colacului traditional pe Youtube

 

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro si pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s