Colacul Mirelui

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Foto: brutaria.com

 

Colacul mirelui este un colac dulce din făină de grâu.

În Moldova există obiceiul schimbului de colaci între mire și mireasă: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui și în schimb primește colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.

Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.

colacul mireluiIngrediente pentru 2 colaci mari:

  • 1 kg făină Gold Maya BL00,
  • 40-50 g drojdie,
  • 1/2 l lapte,
  • 100 unt sau ulei,
  • 3-4 oua,
  • 100 g zahar,
  • 1 lingurita de sare,
  • 1 ou pentru uns colacii

 

Mod de preparare:

Se cerne faina, apoi, într-un castron caldut, se pune drojdia și se dizolvă frecându-se cu 2-3 linguri de lapte călduț.

Separat, într-un vas, se bat ouăle întregi cu zaharul și cu puțină sare, se adaugă făina Gold Maya cernută, lapte, maiaua de drojdie crescută și, dupa gust, mirodenii (coajă de lamâie și de portocală rasă, vanilie, rom); se amestecă până se absoarbe toata făina și, dacă aluatul este prea tare, se mai poate adăuga puțin lapte. (Aluatul pentru colaci trebuie să fie ceva mai tare decat cel de cozonaci, doarece se împletește.)

Apoi se frământă bine 20-30 de minute și, între timp, se adaugă, câte puțin, uleiul usor încălzit (până ce aluatul se desprinde de pe mână si de pe peretii vasului). Apoi, aluatul se unge cu unt sau cu ulei, se acoperă cu un prosop gros și încaălzit și se lasă într-un loc călduț să crească.

Dospitul depinde de temperatura din bucătărie și de calitatea drojdiei de bere. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore.

Dupa ce aluatul a crescut, se pune pe masa presarată cu făină, se taie în 6-8 bucăți care se răsucesc pe rând și se împletesc în 3 sau 4, astfel încât să încapă într-o formă rotundă de copt cu diametrul de aproximativ 30 cm, rămânând mijlocul gol.

Ca si la Colacul Miresei, se împletește un colac mai mic și unul mai mare, apoi se așează unul peste altul și se împodobesc cu 1-2 flori din aluat.

După ce se pun în forme, colacii se ung cu unt, se acoperă și se mai lasă să crească, până ce isi dubleaza volumul. Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus de ou frecat cu I lingurita de zahar si cu tot atata ulei si apa.

Se pun la copt in cuptorul bine.

Colacii trebuie copti 40-50 minute, pana se vor rumeni frumos pe deasupra. Dupa ce se scot din cuptor, imediat se ung cu apa sau ce putina miere de albine.

Pentru mai multe detalii, găsiți un film de prepare a Colacului traditional pe Youtube

 

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

 

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro si pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s