Turta miresei/ Colacul miresei

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Foto: brutaria.com

Colacul miresei (Turta miresei) este considerat cel mai important colac al nunții, fiind de obicei rotund, impodobitacu diverse ornamente și împletituri.

Motivul caracteristic al colacului de mireasa este împletitura, decorată sau nu cu pasări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat.

Colacul miresei este un simbol al fertilității și poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa însăși (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie.

 colacul miresei

Ingrediente:

  • 650 g făină de grîu Gold Maya,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri margarină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 2 g vanilie,
  • sare,
  • 10 g drojdie,
  • 1 ou pentru ungere.


Mod de preparare:

Se amestecă 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g. făină, 1 ou şi 1 lingură de margarină. Se frămîntă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente.

Se frămîntă aluatul şi se lasă la dospit, la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min.

După ce a dospit aluatul până ce și-a triplat volumul, se împarte în 3 bucăți inegale – de aproximativ 40 %, 40% şi 20% și se lasă “să se odihnească” timp de cateva minute.

Fiecare dintre cele 2 bucăți mai mari de aluat se împarte în mai multe părți egale (2, 3, 4, 6, 8 etc.) care se modelează sub forma unor fâșii; apoi fâșiile rezultate se împletesc în două, trei, patru, şase, opt sau mai mai multe până ce iau forma unei cosițe.

Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn iar capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou bătut.

Din restul aluatului se formează flori sau ghirlande cu care se împodobește colacul apoi se lasă încă 10-15 minute să crească.

Se dă la cuptor la o temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro si pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s