Cozonacii de Craciun – simbol al bucuriei sarbatorii

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya. Reteta de cozonac oferita si preparata de restaurantul cu specific romanesc Casa Oprescu.

In religia ortodoxa, cozonacul este considerat o paine ritualică, indulcită, care simbolizeaza bogatia, bucuria sarbatorii si transformarea spirituala.

cozonaci Casa Oprescu2

In prezent, Cozonacul s-a transformat intr-o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca (desi denumirea provine din termenul bulgăresc kozunak, etnologii bulgari considera ca produsul a fost importat din Romania, la inceputul Secolului XX), fiind in mod traditional gatita cu ocazia sarbatorilor de iarna.

cozonac5Aluatul se prepara in mod asemanator in toata Romania, ingredientele principale fiind faina alba 000, laptele, zaharul, ouale, untul, drojdia iar pentru un gust mai placut se adauga coji rase de lamaie sau portocale.

Cozonacii pot avea forma dreapta sau rotunda, simpla sau impletita si pot fi simpli sau umpluti.

Umplutura poate contine nuca, alune, mac, stafide, rahat, turcesc, fructe zaharate, cacao, marmelada sau combinatii ale acestor ingrediente: nuci si mac, nuci si cacao, nuci si rahat, nuci, stafide si rahat etc.

De regula, cozonacii impletiti nu au o umplutura propriu-zisa, ci doar bucatele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, inglobate in aluat.

cozonaci impletiti
Ingrediente

Pentru aluat: 

  • 1kg faina Gold Maya BL00, cozonac4

  • 350 gr zahar,

  • 6 oua,

  • 60 gr unt,

  • 1 lingurita de sare,

  • 75 gr drojdie,

  • 400 ml. lapte,

  • coaja de lamaie,

  • esente de vanilie si rom

Pentru umplutura:

  • ½ kg miez de nuca, cozonac

  • 100 g. zahar,

  • 50 g. cacao,

  • albus de ou,

  • esenta de rom.

Mod de preparare

Se pregateste plamadeala astfel: intr-un vas, se amesteca drojdia cu 50 g zahar pana cand se lichefiaza, apoi se adauga in 150 ml de lapte caldut, se presara cu putina faina Gold Maya si se lasa la dospit aproximativ 30 de minute pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a dospit se adauga restul de lapte, ouale, faina Gold Maya, esenta de rom si vanilie, sarea, coaja de la o lamaie si 300 g de zahar. Aluatul se amesteca la inceput cu lingura, apoi se framanta cu mana, 15 minute, treptat se pune si untul topit, se framanta pana cand se desprinde de vas si se lasa la loc cald sa creasca (1-2 ore).

cozonaciIntre timp, nuca macinata se va amesteca cu 50g de cacao, doua linguri de lapte si 100 g zahar, capatand consistenta unei creme de ciocolata.

Dupa ce aluatul a crescut suficient se imparte in doua parti egale care, la randul lor, se impart in alte doua bucati egale. Se intinde fiecare bucata de aluat cu un sucitor (foarte usor) si se adauga umplutura pe fiecare bucata. Se va rula aluatul cu umplutura spre interior, si fiecare cozonac se va impleti in doua, se va aseza in tava de copt unsa in prealabil cu unt (sau cu ulei si faina) si se lasa la crescut inca 30 minute.

Dupa ce au crescut cozonacii, se ung cu albus de ou si se presara cu zahar tos.

Se incinge cuptorul la temperatura medie si se lasa in functie de tipul cuptorului (intre 45 de minute si 100 minute).

Secretele cozonacilor

  • Pentru a creste mai bine cozonacii, se face cald in bucatarie si se framanta cat mai mult aluatul de cozonac.

  • O alta varianta pentru cresterea cozonacilor: aluatul de cozonac se loveste cu putere, cozonaci2de masa, de minim 100 de ori.

  • Pentru ca fiecare cozonac sa creasca bine, se intinde foarte putin fiecare bucata de aluat (eventual se intinde doar cu mana, in loc de sucitor).

  • Cozonacii se coc in cuptorul bine incalzit la inceput la temperatura de cca. 180° C; dupa ce au crescut si incep sa se rumeneasca, se da focul mai incet (nu se deschide cuptorul in primele 30 de minute!).

  • Dupa ce au fost scosi scos din cuptor, cozonacii se lasa la racit in tava, la caldura, feriti de curent, timp de 30 minute

  • Nuca oparita se umfla si isi pierde gustul amarui.

  • Drojdia folosita la prepararea cozonacului trebuie sa fie proaspata iar faina de foarte buna calitate.

  • Pentru a pastra consistenta pufoasa a cozonacului, se foloseste doar cantitatea de faina indicata in reteta; daca la framantare este lipicios se adauga ulei pana ce se dezlipeste de maini

  • Nu se pune sare in maiaua de cozonaci.

  • Laptele care se foloseste la aluatul de cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei.

  • Zaharul folosit la prepararea aluatului, poate fi topit initial in lapte.

  • Cozonacul se va coace foarte frumos daca sub tavile de cozonac se pune un vas cu apa.

  • Umplutura de nuca poate fi inlocuita cu umplutura de mac, preparata in felul urmator: 200 g. mac se fierb in 150 ml. lapte cu 100 g zahar, 1 lingurita unt, 1 lingura coaja de lamaie si putina vanilie. Dupa ce compozitia se ingroasa s elasa la racit si se foloseste la umplerea cozonacilor

cozonac finalDespre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Contact

Larisa Toader

Managing Director Russenart Communications

Larisa.toader@russenart.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s