Turta Arietilor (Turta Oilor)

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Turta oilor” sau ”Turta Arietilor” se prepara pe 7 noiembrie, cu o seara inainte de ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” pentru a sarbatori ”Nunta Oilor” celebrata de unii dintre ciobani la inceputul lunii noiembrie.

Turta coapta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor, pentru a prevesti numarul de miei care va fi obtinut in primavara.

Daca turta cade cu fata in sus este semn de bucurie, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cade cu fata in jos este semn de suparare caci se considera ca oile vor avea putini miei.

Turta din malai 2

Reteta Turta Oilor

Ingrediente

  • 1 kg. Malai Gold Maya

  • apa cat cuprinde

  • sare, dupa gust

  • o mana de faina Gold Maya (optional, ca sa se inchege mai bine aluatul)

Se pune malaiul Gold Maya intr-o covata cu zaharul (daca optam pentru un gust usor dulceag). Se clocoteste apa cu sare si se pune, treptat, peste malai , amestecand incontinuu;

Optional se poate adauga un pumn de faina Gold Maya (ca sa inchege mai bine aluatul).

Se framanta bine.

Se modeleaza turtele in forma rotunda si se pun in tava.

Se amesteca putina apa calduta cu faina, se spoieste cu acest amestec turtele pe deasupra, secresteaza cu furculita si se pun in cuptorul incins (preferabil cuptor cu lemne sau test). Se coace mai intai la foc iute, iar cand prinde putina crusta si culoare se mai domoleste focul.

Se scot turtele dupa ce s-au copt si se lasa sa se raceasca.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Secretul bucatarului

Tyrta din malai 5Pentru un gust usor dulceag, se poate adauga putin zahar (o mana).

Mod de servire

Dupa ce se arunca turta in staulul oilor cu scopul de a ghici viitorul turmei, restul turtelor se folosesc in loc de paine pe durata zilei.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 34 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Universul Argeșean, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s