Painea ritualica

In traditia populara painea este folosita in celebrarea principalelor momente din viata fiecaruia: nasterea, casatoria, moartea.

Pîinea a fost şi este produsul principal în zilele de sărbătoare. Cu pâine se întîlnesc musafirii, se duc la înţelegere, se vizitează părinţii în zilele de sărbătoare. În cadrul ceremonialului de nuntă schimbă colacii cuscrii, întîmpină tinerii etc. Fără pîine nici un fel de mîncare nu este completă fie caldă, fie rece, fie cît de gustoasă n-ar fi. De aceea lipsa pîinii în casă este considerată o sărăcie.

Pîinea se pregăteşte din mai multe feluri de făină: din făină de grîu albă de calitatea întîi (ex. Gold Maya 000)– pentru sărbători; din făină integrală, amestecată cu făină de secară sau porumb se coace paine pentru casă. D. Cantemir scria: „din făina de mei coc pîine, pe care o mănîncă în fiecare zi, iar fierbinte o mănîncă cu unt de vacă”.

De asemenea, se folosesc preparate din paine pentru celebrarea cultului mortilor (colaci, prescure, căpețele etc.).

colacul mirelui

 

Leave a comment