Scutecele Domnului

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Pelincile Domnului sau Scutecele Domnului sunt numele unei prajituri traditionale de post ce se prepara mai ales in mediul rural, in Ajunul Craciunului. Reţeta difera usor de la o regiune la alta a ţarii, in mare fiind asemanatoare şi avand acelaşi sens ritualic: intampinarea pioasa a Pruncului Iisus.

Femeile evlavioase din vechime au simţit, probabil, nevoia de a face ceva deosebit pentru aceasta zi de Ajun, cand se aud peste tot colindatorii, cantand despre scutecele pruncului Sfant. De aceea, simbolic, aceasta prajitura, ce se face pentru a fi mancata in casa drept singura hrana din ziua respectiva, dar şi pentru a fi data de pomana, se numeste chiar scutecele sau pelincile Domnului, avand forma unor scutece subţiri.

Scutecele Domnului” – reteta Scutecele Maicii Domnului

Ingrediente

  • 1 pahar faina de griu Gold Maya,
  • ¼ pahar apa,
  • sare.

Pentru sirop:

  • ½ pahar miez de nuca pisat,
  • ½ pahar mac,
  • 1 pahar zahar,
  • 3 linguri miere,
  • 1 pahar apa.

Mod de preparare

Din faina Gold Maya, apa şi sare se framinta un aluat dens, nedospit, care lasa la odihna pentru 30 minute. Aluatul se intinde intr-o foaie subţire (ca pentru taieţei), se pune intr-o tava şi se usuca in cuptor pina este aproape gata. Dupa ce se scoate din cuptor, fierbinte, se taie romburi mici sau se rupe cu miinile bucaţele de 2×2 cm. Din zahar, miere şi apa se fierbe siropul. Macul se opareşte 10-15 minute, se strecoara prin sita şi se raceşte. Bucaţelele de aluat se stropesc bine cu sirop, se presara cu mac şi cu nuci, se lasa sa se imbibe siropul timp de 4-6 ore.

Aceasta mancare se recomanda ca desert in zile de post dar si in Ajunul Craciunului.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Leave a comment