Placinta de Ovidenie

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Placinta de Ovidenie se prepara in Moldova, fiind un tip de placintele de post, consumate ca fel principal sau ca desert.

Placintele de Ovidenie sunt pregatite din aluat de paine, cu ocazia sarbatorii religioase Ovidenia (Vovidenia – sarbatoarea Intrarii in Templu a Fecioarei Maria) insa si pe toata perioada Postului Craciunului.

Placinta de Ovidenie umpluta cu varza

Ingrediente

  • 500 g faina Gold Maya, 2

  • 25 g. drojdie

  • 2 linguri ulei

  • 0,5 lingurita zahar

  • 0,5 lingurita sare

Pentru umplura cu varza

  • 1 kg varza dulce 4

  • bulion

  • marar

  • piper, sare, ulei

Pentru umplutura cu dovleac

  • un dovleac mediu (aproximativ 3 kg)

  • 150 g. zahar

  • 4 pliculete zahar vanilat

  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Se pregateste mai intai aluatul de paine:

Mai intai se pregateste plamadeala astfel: se dizolva drojdia in 200 ml apa calduţa, se amesteca bine, se adauga zaharul, sarea si putina faina Gold Maya, lasandu-se la crescut 10-15 minute.

Se pune plamadeala intr-un castron cu faina Gold Maya si se lasa la crescut 30 minute.

3

Dupa ce s-a umflat destul, se toarna peste faina cernuta in prealabil intr-un lighean mare, se adauga uleiul şi, in timpul framantarii, treptat, se toarna apa calduţa. Trebuie sa rezulte un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mana.

Se presara aluatul cu faina, se netezeste si se lasa sa mai creasca, 40-50 de minute, apoi se taie din el 6 bucaţi din care se modeleaza 6 placintele rotunde.

Mod de preparare umplutura de varza

Se taie varza dulce si se caleste in ulei, cu sare. Dupa ce varza s-a inmuiat, se adauga bulion si se condimenteaza cu piper si marar.

Mod de preparare umplutura de dovleac

Dovleacul se curata de coaja si se da pe razatoarea mare.

Se amesteca apoi cu zahar tos si zahar vanilat. Apoi se prajeste 30 minute in ulei, la foc mic (pana se inmoaie si scade).

Impachetare placintele

Dupa ce umplutura pentru placintele este gata, fiecare bucata de aluat se intinde pe masa, se umple cu varza sau dovleac, se impatureste si se coace la foc mediu, intr-o tava tapetata cu ulei si faina Gold Maya.

6

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s